Galéria

Eseménynaptár

Belvedere Weeks a Sieger Sport & Gastro Bar-ban 2024. május 5. 11:00 - 2024. május 19. 12:00
Belvedere Weeks a Apátúr Sörházban 2024. május 5. 11:00 - 2024. május 19. 12:00
Apátúr Sörház főzdelátogatás 2024. május 22. 18:00 - 19:00
Apátúr x Kreinbacher Májusi pezsgőeső 2024. május 31. 18:00 - 19:00
Sieger Italico Terasz Party 2024. június 1. 18:00 - 19:00
Útiköltség leadása 2024. június 10. 00:00 - 01:00
Vizsgaidőszak vége 2024. június 15. 00:00 - 01:00

GYIK - Külföldi tapasztalatszerzést támogató ösztöndíj

Kérdés: A külföldi tapasztalatszerzést biztosító ösztöndíjhoz a 3 félév angol nyelvű képzésben oktatóként történő részvételt a SZE-n kellett teljesíteni vagy más intézményben teljesített oktatói munka is beszámítható?

Válasz: A 3 félévet a SZE-n kell oktatóként teljesíteni.

 

Kérdés: Az ösztöndíjban megjelölt 4 hónapos időtartam azt jelenti, hogy 4 hónapot szükséges kinn tartózkodni, vagy ennél rövidebb/hosszabb is lehet a kinn tartózkodás időtartama?

Válasz: Az időszak elején és végén 1-1,5 hét lehetséges, hogy utazásra, felkészülésre, beszámoló készítésre fordítódjon, de kb. 3,5 hónapnak tiszta szakmai időszaknak kell lennie. Ennél rövidebb időszak nem lehetséges. A hosszabb időszak többletfinanszírozást nem eredményez, az ösztöndíjszerződés ilyenkor is a 4 hónapos időszakot tartalmazza.

 

Kérdés: A minimum 3 féléves oktatatásba a SZEEDS programban folytatott témavezetői tevékenység is beleszámít?

Válasz: Nem számít bele.

 

Kérdés: Lehetséges-e a tanulmányút során több országban, több intézmény meglátogatása is, vagy csak 1 fogadóintézmény lehet?

Válasz: Alapvetően egy intézmény lehet, ahonnan szükséges a fogadónyilatkozat. Ha nagyon indokolt, és ez a beadott pályázati anyagban bemutatásra kerül, akkor a bíráló bizottság dönthet másként is. Pl. a pályázó olyan nemzetközi kutatócsoportba kapcsolódik be, amely két intézményben működik, ilyenkor mindkét intézménytől kell a fogadónyilatkozat és a 4 hónap alatt egybefüggően kell a két intézménynél tartózkodni.

 

Kérdés: Lehet-e a programba megszakítás, vagy egybe kell a tanulmányutat teljesíteni?

Válasz: Egyben kell teljesíteni.

 

Kérdés: Pályázhat-e az, aki GYED + főállásban (ún. GYED extra) lesz a tanév alatt?

Válasz: Ha főállása lesz a SZE-n, és erről a Humánerőforrás Igazgatóság kiadja az igazolást, akkor pályázhat. Ha mellette GYED-et is kap a pályázó, az a pályázat szempontjából irreleváns.

 

Kérdés: Szükséges-e, hogy a fogadóintézmény felsőoktatási intézmény legyen? Vagy egyéb, a kutatási tervvel összhangban levő intézmény (pl. kutató- és tervezőiroda) is lehet a fogadó fél?

Válasz: Célszerű felsőoktatási intézményt választani, hiszen kutatásmódszertani tapasztalatszerzés és Scopus regisztrált publikációk írásához a feltételek egy tervezőirodában nem valószínű, hogy adottak. De ha létezik, olyan iroda, amely pl. egy egyetem tulajdonában áll, vagy egyébként is egy nemzetközileg elismert kutatóhálózat eleme, ahol olyan tapasztalatok szerzésére van lehetőség, melyek a felsőfokú képzésben, a tanításban hasznosíthatóak, és ezek a lehetőségek a leadott pályázati anyagban bemutatásra kerülnek, akkor a bíráló bizottság értékeli. De a cél elsősorban a felsőoktatási intézmény, amellyel így közvetlenül nemzetközi kapcsolat építhető, az ottani oktatókkal közös Scopus publikáció készülhet.

  

Kérdés: Az utazás utáni 5 félév angol nyelvű oktatást megszakíthatja-e szülési szabadság?

Válasz: A kiírás nem tartalmaz arra vonatkozóan feltételt, hogy az 5 félévet egybefüggően kell teljesíteni, ha ezt szülési szabadság megszakítja, az előfordulhat, de a Scopus cikkekre vonatkozó 18 hónapot ez nem befolyásolja, ott a 18 hónap kötelező.